- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Strategia de Apărare primeşte avizul Comisiilor de politică externă, referirea la presă e menţinută
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Strategia de Apărare primeşte avizul Comisiilor de politică externă, referirea la presă e menţinută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit celor doi preşedinţi de comisii, Korodi Attila şi Titus Corlăţean, amendamentul formulat de opoziţie în vederea eliminării din Strategiei a referirii la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a menţionat că votul de la acest amendament s-a regăsit şi la votul final dat avizului, unde susţinătorii amendamentului s-au abţinut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Corlăţean a precizat că, din punctul de vedere al comisiilor, cu excepţia referirii la campaniile de presă, textul Strategiei Naţionale de Apărare nu a pus probleme majore de consens.
El a afirmat că a invocat, în sprijinul amendamentului de eliminare a campaniilor de presă, practica europeană, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi standardele europene legate de libertatea presei.
Corlăţean a spus că aceste argumente nu au convins parlamentarii arcului guvernamental, ceea ce a determinat abţinerea de la votul final. "Cred că reprezintă o ameliorare binevenită a textului, sperăm să fie luate în considerare de comisiile de apărare", a mai afirmat el.
Preşedintele comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Korodi Attila, a precizat că au fost adoptate unele amendamente la textul Strategiei, printre care recomandarea de introducere a elementului de voluntariat pentru rezervişti în Armata română.
Un alt amendament face referire la garantarea şi protejarea minorităţilor naţionale din ţările din regiune.
Potrivit lui Korodi, cele două Comisii au adoptat şi un amendament cu privire la cooperarea regională, cu menţiunea ca şi Turcia să fie avută în vedere ca partener important din perspectivă nord-atlantică.
De asemenea, comisiile au făcut şi două recomandări, care însă nu sunt incluse în textul avizului. Una este o recomandare către instituţiile statului, cu privire la aplicarea metodologiei Uniunii Europene la achiziţiile din domeniul armatei, cealaltă recomandare fiind ca statul român să acţioneze mai coerent pentru a sprijinji investiţiile româneşti în ţările din regiune.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO